19 ℃

Nederlanders werken goed mee aan groepsimmuniteit

Foto: Jose y yo Estudio / Shutterstock.com

Veel Nederlanders hebben dit weekend hun uiterste best gedaan om te bouwen aan groepsimmuniteit. Mensen trokken massaal naar parken, stranden en andere drukbezochte plaatsen om elkaar gecontroleerd te besmetten met het coronavirus.

In een televisietoespraak zei premier Rutte vorige week dat het kabinet streeft naar groepsimmuniteit. Dat betekent dat het coronavirus zich op een gecontroleerde manier moet verspreiden onder de bevolking.

Nederlanders trokken er in het afgelopen weekend massaal op uit om groepsimmuniteit zo snel mogelijk te realiseren. Nu de horeca en attractieparken gesloten zijn, zijn vooral parken en stranden populaire ontmoetingsplaatsen. Vanwege de drukte moesten de toegangswegen naar de stranden zelfs worden gesloten.

Viroloog Eric Stammelhuis heeft niets dan lof voor de medewerking van de bevolking. “Heel veel Nederlanders hebben dit weekend hun bereidheid getoond om zich te laten besmetten. Dat was werkelijk hartverwarmend om te zien”, aldus de arts. “Sommige mensen gingen zelfs met hun kinderen op pad, zodat het virus mooi gelijkmatig over alle leeftijdsgroepen is verspreid.”

Wanneer is de groepsimmuniteit gerealiseerd? Dat durft Stammelhuis niet te zeggen: “Maar als we zo doorgaan, dan zijn we op zeer korte termijn allemaal immuun. Of dood.”

 
Deel dit artikel: