18 ℃
Speciaal getrainde muzikanten

Nederland overweegt inzet Trompetterkorps in Oekraïne

Nederland overweegt inzet Trompetterkorps in Oekraïne
Foto: Mauvries / Shutterstock.com

Het kabinet onderzoekt of de inzet van het Trompetterkorps der Nederlandse Strijdkrachten kan helpen bij de strijd van Oekraïense militairen tegen het Russische leger. Met stemmige blaasmuziek kan het Trompetterkorps zorgen voor rust in het gebied.

“Het Trompetterkorps van het Nederlandse leger is speciaal getraind om in oorlogssituaties op te kunnen treden”, legt dirigent-korporaal Henk Snorben uit. “Het korps beschikt over een uitgebreid regiment koperblazers, alsmede een arsenaal aan slagwerkinstrumenten. Speciaal voor een eventuele missie in Oekraïne hebben we stukken van Wagner ingestudeerd. Daarmee hopen we Rusland weer aan de onderhandelingstafel te krijgen.”

Eerder deze week beloofde Nederland al delen van een Patriot-raketsysteem voor luchtafweer. De uitzending van het Trompetterkorps wordt gezien als een diplomatieke stap. Rusland zal de inzet van het Trompetterkorps waarschijnlijk niet opvatten als een militaire escalatie, omdat de leden van het korps in principe niet bewapend zijn.

Het Trompetterkorps der Nederlandse Strijdkrachten speelde een grote rol in de strijd tegen de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Uiteindelijk gaven de Duitsers zich over.

 
Deel dit artikel: