23 ℃

Nederland hunkert naar verkoeling

Ons land lijdt zwaar onder de derde hittegolf van deze zomer. Dit weekend kwam de temperatuur al ver boven de 30 graden. Veel Nederlanders hunkeren naar een beetje verkoeling.

Foto: Jan Kranendonk / Shutterstock.com

De zinderende hitte lijkt niet te stoppen. Zelfs op het strand is de hitte bijna onhoudbaar. Bij Egmond aan Zee loopt een groepje mensen verdwaasd door het hete zand. Ze hebben het warm. “Mag ik alstublieft een Calippo?”, smeekt een verbrand kind bij een ijskraampje. Zijn stem klinkt zwak. Ook hij heeft het warm.

In het binnenland ligt de temperatuur zelfs nog veel hoger. In Eindhoven-Woensel zit een man in zijn voortuin. “Ik kan wel janken. Ik heb het zó warm”, zucht hij. “Ik had allemaal plannen voor vandaag, maar die kunnen niet doorgaan. Het is simpelweg te warm. Ik maak me vooral zorgen om mijn vrouw. Ze begon vanmorgen hevig te zweten. Ik hoop dat het snel over is, anders moeten we misschien naar het ziekenhuis. Mijn moeder is tijdens de vorige hittegolf al overleden. Zij hoorde bij de groep van 400 mensen die het niet hebben overleefd.”

In verband met de ondraaglijke hitte heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Vooral kwetsbare groepen, zoals ouderen en mensen met overgewicht, krijgen het advies om oververhitting te voorkomen. “We proberen deze mensen te waarschuwen, maar eigenlijk heeft het weinig zin”, laat een woordvoerder weten. “We weten dat veel van deze mensen het helaas niet zullen halen.”

 
Deel dit artikel: