Nederland geniet van maansverduistering: “Adembenemend!”

Foto: romeocharly62 / Shutterstock.com

Tienduizenden Nederlanders hebben vrijdagavond genoten van de gedeeltelijke maansverduistering. Door het heldere weer was het natuurspektakel goed te zien.

Vrijdagavond schoof de aarde tussen de zon en de maan, waardoor de maan gedeeltelijk aan het zonlicht werd onttrokken. Om exact 20:11 uur was de maansverduistering op het hoogtepunt. Talloze belangstellenden hadden een plek uitgezocht om het bijzondere verschijnsel goed te kunnen zien.

“Adembenemend, werkelijk waar”, zegt de 51-jarige Leny Hoekstiffel, terwijl ze naar de maan tuurt, die inderdaad aan het onderste randje lafjes verduisterd is. “Mijn kleinkinderen zijn mooi, maar dit is oneindig veel mooier. Dit had ik nooit willen missen.” Leny weet het zeker: hierover zal nog lang worden nagepraat.

Onder de belangstellenden was ook Theo van Rughelen uit Lelystad. Met open mond keek hij hoe de maan rechtsonder iets donkerder was dan normaal. “Meneer, ik ben 67 jaar, maar zoiets prachtigs heb ik nog nooit gezien”, zegt hij geëmotioneerd. “Weet u, ik heb spierdystrofie en misschien niet lang meer te leven. Maar deze ervaring neemt niemand mij meer af.”