15 ℃

Meeste werknemers hoeven dit jaar geen vakantiegeld: “Kwestie van fatsoen”

Meeste werknemers hoeven dit jaar geen vakantiegeld: “Kwestie van fatsoen”
Foto: Sirtravelalot / Shutterstock.com

De economie stevent af op een recessie en de loonkosten zijn in het afgelopen jaar sterk gestegen. Is het dan nog wel netjes om vakantiegeld aan te nemen? De meeste werknemers vinden van niet. Ruim 82 procent van de Nederlandse werknemers slaat het vakantiegeld dit jaar beleefd af. Dat blijkt uit een peiling van bureau QuestionIt.

Gewoonlijk ontvangen de meeste werknemers in mei hun vakantiegeld. Maar nu de economie afkoelt en een recessie aanstaande is, kunnen bedrijven het geld zelf goed gebruiken. “Ik heb mijn baas gevraagd om een andere bestemming te vinden voor het vakantiegeld. Want vakantiegeld ontvangen terwijl de bedrijfsresultaten teruglopen, dat voelt gewoon niet goed”, zegt de 37-jarige heftruckchauffeur Wesley Hitters.

Maar hoe zit het juridisch? “Wettelijk bezien moet je werkgever het vakantiegeld uitbetalen, maar je bent niet verplicht om het aan te nemen. In dat geval hoef je er ook geen belasting over te betalen”, zegt arbeidsjurist Thomas de Rufter.

“Het is vooral een kwestie van fatsoen”, vervolgt De Rufter. “Als werknemer moet je nu even niet aan jezelf denken, maar aan het grotere geheel. Bedrijven krijgen het steeds moeilijker en de aandeelhouders lijden onder de teruglopende winsten. Als je dan tóch je vakantiegeld opeist, moet je wel een enorme egoïstische hufter zijn.”

 
Deel dit artikel: