16 ℃
Onderzoek:

Meeste Nederlanders kennen danspasjes van Wilhelmus niet

Meeste Nederlanders kennen danspasjes van Wilhelmus niet
Foto: PhotoMediaGroup / Shutterstock.com

De kennis van het volkslied is nog slechter dan gedacht. De meeste Nederlanders kennen niet eens de danspasjes van het Wilhelmus. Dat blijkt uit een onderzoek van het Historisch Centrum voor Volkscultuur.

Nederlanders kunnen meestal wel een stukje tekst van het Wilhelmus opdreunen, maar van het bijbehorende dansje hebben ze geen idee. Slechts 4% van de bevolking kent de danspassen van ons volkslied.

“Het is werkelijk bedroevend om te zien”, zegt Nol Brekkers van het Historisch Centrum Volkscultuur. “Veel mensen kunnen best een beetje dansen, maar zodra het volkslied klinkt blijven ze stokstijf staan. Of erger nog: ze doen maar wat.”

Brekkers hoopt dat Nederlanders thuis wat vaker gaan oefenen. “Elke Nederlander zou de danspassen van het Wilhelmus moeten kennen. Bekende Nederlanders kunnen daarbij het goede voorbeeld geven. Zo’n jongen als Max Verstappen bijvoorbeeld. Hij heeft een voorbeeldfunctie. Als hij nog eens op het erepodium staat en het Wilhelmus klinkt, verwacht ik dat zijn voetjes van de vloer gaan. Zoals het hoort.”

 
Deel dit artikel: