AMSTERDAM - Er komen veel meer inzamelcontainers waar mensen naartoe kunnen met hun radioactieve afval. Nu verdwijnt klein radioactief afval vaak nog gewoon tussen het restafval en dat is niet de bedoeling.
“De totale berg radioactief afval wordt in de komende jaren alleen maar groter”, verwacht afvalcoach Anton Bitterkoek. “De overheid gaat kerncentrales bijbouwen en ook steeds meer particulieren gaan ermee aan de slag. Dat is goed voor het milieu, mits het afval daarvan op de juiste wijze wordt verwerkt. En daar gaat het vooral bij particulieren nog weleens mis.”
De bedoeling is dat mensen hun klein radioactief afval naar de milieustraat of de inzamelcontainer brengen, maar lang niet iedereen doet dat. “De containers staan te ver uit elkaar, waardoor mensen dat te veel moeite vinden. Uit gemakzucht stoppen ze huishoudelijk radioactief afval gewoon in de zak bij het restafval”, weet Bitterkoek.
Om te voorkomen dat radioactief afval blijft rondslingeren, worden in de komende maanden meer inzamelcontainers geplaatst. “De containers zijn bedoeld voor onder meer uranium-235, plutonium-239 enĀ strontium-90. In principe moet elke wijk of stadsdeel een eigen inzamelcontainer hebben, zodat mensen nooit ver hoeven te lopen. Voor grotere hoeveelheden kunnen mensen natuurlijk nog gewoon terecht bij het COVRA in Nieuwdorp.