Versoepeling

“Maximale douchetijd kan naar 5 minuten en 42 seconden”

Foto: Oleksandr Nagaiets / Shutterstock.com

Goed nieuws voor de liefhebbers van een warme douche. Het Nederlands Adviesorgaan Gasverbruik (NAG) adviseert het kabinet om de maximale douchetijd met 31 seconden te verlengen. Als de het kabinet het advies overneemt, kunnen Nederlanders weer 5 minuten en 42 seconden per dag warm douchen.

Een deel van het Nederlandse aardgas wordt geïmporteerd uit Rusland. Om minder afhankelijk te zijn van Russisch gas, vroeg het kabinet burgers onlangs om korter te douchen: 5 minuten en 11 seconden om precies te zijn. Maar door de dalende gasprijs en het mooie weer kunnen de richtlijnen iets worden versoepeld.

“Door het zomerse weer van de afgelopen week hebben Nederlanders minder gebruik hoeven maken van de centrale verwarming. Hierdoor blijft ruimte over in de het gasquotum, dat mag worden aangewend voor warm douchewater”, motiveert het Adviesorgaan.

Toch is er ook kritiek. Milieudeskundige Iep Klepper vreest dat de 31 seconden extra douchetijd negatieve gevolgen hebben voor het klimaat: “Er wonen 18 miljoen mensen in Nederland. Stel je voor dat die allemaal 5 minuten en 42 seconden per dag warm gaan douchen. Dat is een ramp. Bovendien zijn er altijd hufters die er een paar seconden bij smokkelen. Dan is het hek van de dam. Voor je het weet, staat iemand 6 minuten te douchen.”

 
Deel dit artikel: