Matennaaier René schrijft er een boek over

Matennaaier René schrijft er een boek over
Foto: Shutterstock.com

Eigenlijk had hij het interview beloofd aan De Telegraaf, maar op het laatste moment koos hij toch voor ons. “Jullie betalen meer”, lacht hij. Matennaaier René Groller viert dit weekend zijn 15-jarig jubileum. Hij schreef er een boek over.

“Het woord matennaaier komt oorspronkelijk uit de haringvisserij”, legt René uit. “Die vissers zaten vroeger wekenlang op een boot. Soms kon een matroos de seksuele spanning niet meer aan en dan naaide hij stiekem een haring. Dat werd natuurlijk een enorme kliederboel. De haring was dan niet meer geschikt voor consumptie en voor de zekerheid moest de bemanning de hele vangst overboord gooien.”

René belandde min of meer toevallig in de matennaaierij. “Vijftien jaar geleden werkte ik in de bouw. Ik ontdekte dat een collega ’s avonds zwart bijkluste. Dat mag niet, dus heb ik hem direct aangegeven bij de Belastingdienst. Dat gaf me een geweldig gevoel. Terwijl hij vast zat wegens fraude, versierde ik zijn vrouw. Zij betaalt me nog elke maand alimentatie.”

Matennaaiers hebben een slecht imago. René wil dat met zijn boek veranderen. “Eigenlijk is het boek grotendeels geschreven door iemand anders, maar ik vang de opbrengst. Als je het slim aanpakt, kun je als matennaaier veel geld verdienen”, zegt hij. Door zijn hobby kent René een groot verloop in zijn vriendenkring. “Dat is het leuke aan matennaaien; je ontmoet steeds nieuwe mensen.”

René’s boek “Matennaaien, thuis en op het werk” verschijnt volgende maand. 

 
Deel dit artikel: