17 ℃

Loting bij kabinetsformatie lijkt onvermijdelijk

Loting bij kabinetsformatie lijkt onvermijdelijk
Foto: Rijksoverheid / Valerie Kuypers / Wiki Commons CC BY 2.0

DEN HAAG - Verkenner Ronald Plasterk heeft gesprekken gevoerd met de partijleiders  van PVV, VVD, GroenLinks-PvdA en NSC, maar de formatie van een nieuw kabinet lijkt nog geen stap dichterbij. Omdat niemand met de PVV lijkt te willen regeren, houdt verkenner Ronald Plasterk er rekening mee dat er geloot moet gaan worden.

Plasterk zinspeelt op ‘creatieve oplossingen’ om partijen dichter bij elkaar te brengen. Mocht een kabinet met gewone onderhandelingen niet tot stand komen, dan kan Plasterk besluiten om te gaan loten.

“Op een loting zit natuurlijk niemand te wachten, maar op dit moment zijn er weinig andere opties over. Linksom of rechtsom zal er toch een nieuw kabinet moeten komen”, zegt politiek analist Fons Knielen.

Als er binnen een week nog geen overeenstemming is, wordt de coalitie door middel van een loting aan het toeval overgelaten. “Dat betekent dat de namen van alle partijen in de hoge hoed gaan”, legt Knielen uit. “Het voordeel is dat alle partijen dan evenveel kans maken om te mogen regeren. Dat is wel zo eerlijk.”

 
Deel dit artikel: