23 ℃

KNMI waarschuwt voor zwaar onweer: kan ons land dit wel aan?

KNMI waarschuwt voor zwaar onweer: kan ons land dit wel aan?
Foto: KonArt / Depositphotos.com

DE BILT - In de komende uren trekt een zware onweersbui over ons land. Die waarschuwing komt van het KNMI. Het weerinstituut heeft code oranje afgekondigd voor gevaarlijk weer. De vraag is dan ook: kan ons land deze onweersbui wel aan?

De waarschuwingen liegen er niet om. Tijdens hevige onweersbuien valt in korte tijd veel regen. Daarbij kan het gaan hagelen met hagelstenen tot wel vier centimeter groot. Verder waarschuwt het KNMI voor blikseminslag en zware windstoten waardoor bomen kunnen omwaaien. Volgens veiligheidsdeskundige Herman Tammers zijn veel Nederlanders slecht voorbereid op een onweersramp als deze.

“Ik denk dat niemand met dit scenario rekening had gehouden”, aldus de veiligheidsdeskundige. “In de afgelopen maanden hebben de veiligheidsdiensten veel risico’s ingeschat. Er zijn plannen gemaakt voor een eventuele nucleaire aanval vanuit Rusland. Ook liggen er draaiboeken klaar voor een overstroming of hittegolf. Maar dat Nederland wordt getroffen door een onweersbui had niemand kunnen zien aankomen.”

Kan ons land nog maatregelen nemen tegen de onweersbui? “Nee, daar is het nu te laat voor”, aldus de deskundige. “Het enige wat we nu nog kunnen doen, is dekking zoeken en hopen dat het meevalt. Ik kan het helaas niet mooier maken dan het is.”

 
Deel dit artikel: