18 ℃

Klimaatverandering steeds duidelijker: nu zelfs vorst in Zweden

Klimaatverandering steeds duidelijker: nu zelfs vorst in Zweden
Foto: Petair / Shutterstock.com

VITTANGI - Heel Zweden is in rep en roer. In het land waar het normaal altijd lekker warm is, heeft het vannacht voor het eerst in 11 jaar gevroren. Het kwik daalde tot -0,5 graden in Vittangi, in het uiterste noorden van Zweden.

Meteorologen voorspellen voor de komende nachten nog meer kou. Weerman Wil Böckhönd verwacht na het weekend zelfs temperaturen die kunnen dalen tot -3. “Kijk, wij zijn hier niks gewend, maar de meeste mensen zijn wel enthousiast. Er komen momenteel scheepsladingen met schaatsen, ski’s en glühwein aan. Dat lijkt leuk, maar tegelijk is de extreem lage temperatuur natuurlijk erg zorgwekkend. Dat het nu in de Scandinavische landen gaat vriezen, geeft wel aan dat de natuur flink in de war is.”

Niet alleen Scandinavië heeft te maken met extreme temperaturen. Terwijl Zweden werd verrast door vorst, hebben andere delen van de wereld juist te maken met flinke hitte. Hoewel het januari en dus hartje winter is, loopt de temperatuur op Curaçao in de komende week op tot boven de dertig graden.

 
Deel dit artikel: