14 ℃

Kabinet wil moedermaatschappijen niet langer toestaan

Foto: YT CC

Na de invoering van het vrouwenquotum voor beursgenoteerde bedrijven is de vraag of moedermaatschappijen in hun huidige vorm kunnen blijven bestaan. Volgens het kabinet zijn moedermaatschappijen niet bevorderlijk voor de gendergelijkheid.

Nadat een meerderheid van het kabinet heeft ingestemd met het verplicht stellen van een vrouwenquotum voor beursgenoteerde bedrijven, worden nu juridische structuren aangepakt. Als dit doorgaat, is het opzetten van een moedermaatschappij met dochtervennootschappen vanaf 2020 niet meer mogelijk.

“Het is nu bijna 2020, en dit soort zaken kunnen dus écht niet meer”, zegt oud-minister Jet Bussemaker van de PvdA in een interview. “Het kan niet zo zijn dat alleen moeders nog meetellen in de maatschappij. Maar zo klinkt het nu wel.”

Er zijn nog diverse meningen over hoe de nieuwe benaming van dit soort constructies eruit moet komen te zien. Bussemaker acht vadermaatschappij niet gebruikelijk: “Je weet vaak nooit helemaal zeker wie de vader is. Dus misschien kan dit alleen worden gebruikt bij vage en mogelijk frauduleuze constructies.”

Op de vraag of Bussemaker er verder nevenfuncties op heeft nagehouden tijdens haar periode als minister kwam geen commentaar.

 
Deel dit artikel: