Kabinet: “Houd kerstdiner kort, liefst met kleine gerechtjes zonder kaas”

Foto: YT CC

Het kabinet komt met een advies over de te serveren gerechten tijdens het kerstdiner. Met kleine gerechtjes kunnen de contactmomenten tijdens het kerstdiner zo kort mogelijk gehouden worden. 

Het was al bekend dat zowel op Eerste als Tweede Kerstdag vier bezoekers zijn toegestaan. Het kabinet voegt daar vandaag een culinaire richtlijn aan toe.

“Hoe langer het contact met tafelgenoten duurt, hoe groter de kans dat er een besmetting kan plaatsvinden. Daarom luidt het advies om kleine hapjes te serveren, die relatief snel kunnen worden opgegeten”, aldus demissionair premier Rutte.

Het kabinet adviseert om het kerstdiner te beperken tot maximaal drie gangen. “Vooraf kan een eenvoudig bladerdeeghapje worden geserveerd, maar vul dit niet met kaas. Kaas uit de oven is vaak te heet om direct op te eten en blazen kan eventuele virusdeeltjes verspreiden”, aldus Rutte.

Als het aan het kabinet ligt, is het hoofdgerecht aanmerkelijk kleiner dan in andere jaren: “Een groot gerecht heeft meer tijd nodig om opgegeten te worden en dat maakt het contactmoment onnodig lang. Een flinke kalkoen, of een traditionele rollade, is om die reden niet verstandig. Kies liever voor een eenvoudige salade, of een laagflatulent eenpansgerecht.”

IJs als dessert wordt door het kabinet met klem afgeraden: “We weten dat het virus zich in de winter makkelijker verspreidt. Op een ijskoud lepeltje voelt het virus zich dus prima thuis. Beperk u tot een warm nagerecht, zoals crème brûlée. Nog beter is het om het contactmoment eerder af te breken en uw gasten uit te zwaaien met een koffie ’to go’.”

 
Deel dit artikel: