AMSTERDAM - Het maakt niet uit waar je navraag doet: alle nieuwszenders, websites en andere nieuwskanalen hebben hetzelfde probleem. Hun journalisten kunnen het werk niet meer aan. Het aantal burn-outs onder journalisten is in de afgelopen twee weken met ruim 80 procent gestegen.
Het probleem is ontstaan toen Trump weer president werd. Eerst legde de verkiezingsstrijd extra druk op de journalisten, waarna ze hoopten op wat rust. Dat bleek ijdele hoop. Sinds de inauguratie van Trump is het werk alleen maar toegenomen.
In veel branches kampt men met een personeelstekort. Tot nu toe viel dat in de wereld van journalistiek mee, maar sinds het aantreden van Donald Trump als president is het flink aanpoten. Of hij nu roept dat hij Groenland gaat binnenvallen of Canada dwingt zich bij de Verenigde Staten te voegen: het zijn uitspraken waarvan verslag gedaan moet worden.
Journalist Ruben Brekelaar is er klaar mee: “Ik krijg geen moment rust met dat figuur. Met Biden was er ook weleens iets raars aan de hand, maar Trump kan geen dag normaal doen. Het Panamakanaal in beslag nemen, dan weer Gaza, het houdt gewoon niet op.” Brekelaar hoopt dat Trump binnenkort gaat nadenken voordat hij iets zegt, maar die kans lijkt vrij klein.
Trump zelf reageerde nonchalant op de aantijgingen en zei dat hij desnoods alle nieuwskanalen ter wereld opkopen, zodat er een sterke leider kan worden aangesteld om de boel te regelen.