16 ℃
Topsportvisser Anja (52):

“Ik heb een serieus probleem met deze dieren”

“Ik heb een serieus probleem met deze dieren”
Foto: Anda Mikelsone / Shutterstock.com

WIJDENBOSCH - Vandaag begint in Wijdenbosch het Regionaal Kampioenschap sportvissen voor vrouwen. En hoewel steeds meer vrouwen vissen, krijgen ze niet altijd de waardering die ze verdienen. Als het aan sportvisser Anja Meiloo ligt gaat dat veranderen. “Een dier hardhandig uit z’n normale omgeving trekken is topsport”, zegt ze.

Anja zit behendig langs de oevers van de rivier. Aan haar gespierde lichaam is te zien dat we te maken hebben met een topsporter. “Ik heb blijkbaar een serieus probleem met deze dieren”, zegt Anja. “Vissen denken dat ze in het water horen. Ik denk daar anders over. Daarom trek ik ze aan hun lip eruit. En als dat dan lukt, geeft dat een geweldige kick.”

Toch worden sportvissers niet altijd op waarde geschat. “Onterecht”, vindt Anja. “Mensen denken dat een vis uit het water sleuren makkelijker is dan bijvoorbeeld een marathon lopen. Maar dat is het zeker niet. Zo’n vis spartelt enorm tegen. Je moet echt een sterke conditie hebben om zo’n dier goed op de kant te dwingen. De meeste sportvissers doen dit voor de lol, maar in feite is het natuurlijk topsport.”

Dan heeft Anja beet. Met haar gespierde armen trekt ze een flinke vis uit het water. “Een karper van ruim een meter”, hijgt ze. “Een echte sportvis!” Het dier snakt naar adem. Anja wacht tot de vis bijna stikt en gooit het inmiddels gewonde dier dan terug in de rivier. Dit is meer dan alleen een leuke hobby voor lager opgeleiden. Hier is duidelijk een topsporter aan het werk.

 
Deel dit artikel: