18 ℃

Horrorarts liet baby’s onverdoofd geboren worden

Foto; Arztsamui / Shutterstock.com

Ook in ons land worden regelmatig baby’s onverdoofd ter wereld gebracht. Na het schandaal in Duitsland melden ook Nederlandse moeders dat hun kind de hele bevalling zonder verdoving moest ondergaan.

De zaak kwam aan het rollen naar aanleiding van het proces tegen de Duitse horrorarts Friedrich Wegener. Hij bracht in de afgelopen jaren enkele tientallen baby’s onverdoofd ter wereld. Ook in ons land duiken afschuwelijke verhalen op over baby’s die tijdens de geboorte bij hun volle bewustzijn waren.

Jolanda Nijvers beviel vorig jaar van haar zoon Bram. “Het was verschrikkelijk”, vertelt ze. “Hij moest met zijn hele lijfje door mijn vagina. Dat moet een claustrofobische ervaring zijn geweest. Ik dacht nog: waarom geven ze hem geen roesje? Maar de verloskundige nam niet eens de moeite. Bram heeft zijn geboorte van begin tot eind bewust moeten ondergaan. Na de geboorte krijste hij het uit.”

Jolanda denkt dat haar zoon een trauma heeft overgehouden aan de pijnlijke bevalling. “Zelfs weken na de geboorte werd hij nog regelmatig ’s nachts wakker. Dan huilde hij. Maar artsen houden elkaar de hand boven het hoofd. Volgens de kinderarts hadden zijn huilbuien niets met zijn onverdoofde bevalling te maken, maar had hij gewoon honger. Absurd!”

 
Deel dit artikel: