23 ℃

Herfstachtig weer: NS past dienstregeling aan

In verband met het herfstachtige weer heeft de NS besloten om de dienstregeling uit voorzorg aan te passen. In de komende dagen wordt regen verwacht, waardoor het risico bestaat op natte rails.

Foto: Bjorn Keith / Shutterstock.com

Sinds vanmiddag geldt bij de NS het zogenoemde regenprotocol. Dat betekent dat het spoorbedrijf de meeste treinen uit voorzorg uit de dienstregeling haalt. “Er is onstuimig weer op komst, met buien en wind. Mogelijk wordt het zelfs herfstachtig. Dan is het niet verstandig om te gaan rijden”, laat een woordvoerder weten.

De treinen van de NS zijn niet bestand tegen regenachtige omstandigheden. “Als het regent wordt de rails nat. Die wordt daardoor gladder en gaat bovendien sneller roesten. Daardoor hebben treinen een langere remweg nodig en die is nog niet aangelegd”, legt het spoorbedrijf uit.

Volgens de NS vallen de gevolgen voor de reizigers mee: “In de herfst rijden de meeste treinen sowieso niet, in verband met blaadjes op de rails. Dit jaar is dat iets eerder.”

Niet alleen in de herfst, maar ook in de winter en tijdens de recente hittegolf stonden de treinen stil. “Onze treinen zijn speciaal gebouwd om bij alle weersomstandigheden uit te kunnen vallen. En anders verzinnen we wel een andere kutsmoes om niet te hoeven rijden”, laat de NS weten. Eind volgende week hoopt de NS de normale chaos op het spoor te kunnen hervatten.

 
Deel dit artikel: