16 ℃

Gemeente Meppel bouwt aan eerste Drentse datacenter

Foto: LesPalenik / Shutterstock.com

Na Middenmeer en Zeewolde krijgt ook de gemeente Meppel een groot datacenter. Daarover heeft de gemeente een overeenkomst gesloten met Wim’s Computerhandel. Het datacenter wordt het eerste en tevens grootste datacenter in de provincie Drenthe.

Steeds meer grote techbedrijven kiezen Nederland als vestigingsplaats voor grote datacenters. Microsoft bouwde al een datacenter in Middenmeer en het moederbedrijf van Facebook werkt aan een vestiging in Zeewolde. De bedoeling is dat grote techbedrijven ook in Meppel hun gegevens gaan opslaan.

Burgemeester Richard Korteland nam de eerste computer in de voormalige varkensslachterij aan de Eendrachtstraat vanmiddag in gebruik. Later zullen nog meer computers worden geplaatst. “Ons datacenter beschikt over genoeg verlengsnoeren en een internetaansluiting. We willen hiermee vooral laten zien dat Meppel een aantrekkelijk vestigingsklimaat heeft voor de grote jongens uit de techwereld. De wereld ondergaat een digitale transformatie en zoals u ziet loopt Meppel daarin graag voorop”, aldus de burgemeester.

Volgens Korteland biedt het datacenter in Meppel voldoende opslagruimte: “Bij wijze van proef hebben vrijwilligers zojuist mijn vakantiefoto’s van een usb-stick naar de harde schijf verplaatst. Er is nu nog 614 Megabyte over, die wat mij betreft zo kunnen worden gebruikt door bedrijven als Facebook of Microsoft. En voor Google heb ik ook al een map gemaakt.”

 
Deel dit artikel: