17 ℃
Herfst loopt achter

Gemeente gaat bladeren handmatig van de bomen plukken

Gemeente gaat bladeren handmatig van de bomen plukken
Foto: Fotosenukas / Shutterstock.com

MEPPEL - De gemeente Meppel is vanochtend begonnen met het kaalplukken van de bomen. Normaal laten bomen in de herfst vanzelf hun bladeren vallen, maar vanwege het uitzonderlijk warme weer zijn bomen in de veronderstelling dat het nog zomer is. De gemeente wil niet meer wachten en plukt de bladeren handmatig van de bomen.

In september en oktober was het gemiddeld 15 graden. Daarmee is het een extreem warme herfst. Hierdoor zijn bomen in de war en loopt de herfst achter op schema. Bomen staan nog volop in het blad, terwijl ze eigenlijk al kaal hadden moeten zijn. Zo’n vierhonderd bladplukkers van de gemeente Meppel gaan de natuur een handje helpen.

“Het is een enorme klus, maar het is wel belangrijk dat dit gebeurt”, zegt wethouder Klaas de Vries. “Bovendien moet het heel zorgvuldig gebeuren. Als er per ongeluk een blaadje blijft hangen, kan daar volgend jaar geen nieuw blad groeien. De bladplukkers moeten dus heel nauwkeurig te werk gaan.”

In totaal moeten zo’n zestienduizend bomen worden kaalgeplukt. “We zijn nog lang niet klaar, maar we liggen op schema”, aldus wethouder De Vries. “Als we in dit tempo doorplukken, zijn alle bomen half januari kaal.”

 
Deel dit artikel: