Gelderse protestboeren openen eigen asbestmijn in Brazilië

Gelderse protestboeren openen eigen asbestmijn in Brazilië
Foto: Mbond77 / Shutterstock.com

TAMANDUá - Boze boeren gaan zelf hun asbest delven. Daarvoor hebben de boeren geïnvesteerd in een asbestmijn in het Braziliaanse Amazonegebied. 

Asbest is een natuurlijk mineraal dat vroeger werd gebruikt voor de productie van bouwmaterialen. Tegenwoordig wordt asbest voornamelijk gebruikt door protesterende boeren langs de snelweg. Omdat daarvoor steeds meer asbest nodig is, hebben de boeren zelf een asbestmijn geopend. In de mijn kan jaarlijks vijftigduizend ton asbest voor protestdoeleinden worden gewonnen.

“Het was voor ons vooral een economische afweging”, zegt melkveehouder en boerendemonstrant Johan Heulbekker uit het Gelderse Harfsen. “We merken dat asbest bij onze demonstraties een sterk intimiderend effect heeft. Omdat we steeds vaker asbest inzetten, is het rendabel om het spul zelf te gaan mijnen.”

Toch is er ook kritiek. Voor de asbestmijnbouw in Zuid-Amerika worden grote delen van het regenwoud gekapt, wat slecht is voor het milieu en het klimaat. Maar die kritiek wijst Heulbekker van de hand: “In Brazilië wordt al jaren van generatie op generatie asbest gewonnen. En nu zou het opeens slecht zijn? Als wij ook nog rekening moeten gaan houden met het milieu, dan is het eind zoek. Wij zeggen altijd: ‘no farmers no asbest’.”

 
Deel dit artikel: