Friesland waarschuwt VS en Iran

Foto: Shutterstock.com

Friesland ziet vooralsnog geen reden voor militair ingrijpen in het hoog opgelopen conflict tussen de Verenigde Staten en Iran. Zowel de Friese Commissaris van de Koning Arno Brok als de Friese legercommandant Fokko Boonsma houden zich tot nog toe afzijdig in het conflict. Wel heeft Friesland de Amerikaanse president Trump en de Iraanse ayatollah Khamenei gewaarschuwd: het geduld van de Friezen is niet oneindig.

De spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran liepen hoog op, nadat een hooggeplaatste Iraanse generaal werd gedood bij een Amerikaanse luchtaanval. Iran dreigt met harde vergeldingsacties. Terwijl andere wereldleiders al hun steun hebben uitgesproken aan de VS of Iran, blijft het vanuit Friesland angstvallig stil. Op het twitteraccount van de Friese Commissaris van de Koning Arno Brok wordt zelfs met geen woord gerept over het conflict.

De Friese legercommandant Fokko Boonsma kwam wel met een reactie. In een toespraak op Omrop Fryslan zei Boosma dat hij voorlopig geen troepen stuurt naar Iran of de VS. “Uiteraard volgen wij de situatie op de voet, maar er zijn op dit moment geen concrete plannen voor militair ingrijpen”, benadrukte Boonsma. Maar hij waarschuwde ook: “Indien de spanningen tussen de VS en Iran op enigerlei wijze een bedreiging gaan vormen voor het Friese volk, dan zullen wij niet aarzelen om beide landen voorgoed het zwijgen op te leggen.”

 
Deel dit artikel: