17 ℃

Extra steun voor arme gezinnen

De overheid moet arme gezinnen tijdens de zomermaanden tegemoetkomen met gratis sigaretten en wijn. Daarvoor pleit het Adviesorgaan Bijstandsgerechtigden. (AOB). Op die manier kunnen gezinnen die moeilijk rondkomen toch fatsoenlijk op vakantie. 

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Mammuth

Ruim 400.000 kinderen in ons land leven in armoedegezinnen. Om ook deze kinderen een leuke zomervakantie te bieden, is volgens het AOB een extraatje nodig. “Gezinnen met een bijstandsuitkering ontvangen weliswaar vakantiegeld, maar dat gaat al op aan bijvoorbeeld tabak en alcohol. Veel geld om op vakantie te gaan is er dan niet meer, terwijl het dáár juist voor bedoeld was. Daar ligt dus nog een taak voor de overheid”, zegt woordvoerder Ab Blomzaaijer.

Uitkeringsmoeder Frieda Wolgers zou een extra tegemoetkoming van harte toejuichen. “De klasgenootjes van mijn dochter gaan allemaal op vakantie naar Thailand of Bali, terwijl wij niet verder komen dan de camping in Zuid-Frankrijk. Dat kun je aan een kind niet uitleggen.”

Volgens Blomzaaijer moet de overheid bijspringen om te voorkomen dat kinderen de dupe worden. “De overheid kan gedurende de zomer bepaalde consumptieve uitgaven van het gezin overnemen. Wanneer bijvoorbeeld sigaretten en wijn tijdelijk worden vergoed, kan een bijstandsgezin geld vrijmaken voor een echte vakantie.”

Een Kamermeerderheid lijkt het plan te steunen.

 
Deel dit artikel: