13 ℃
Premier moet in korte broek van Oosterpark naar Dam kruipen

Eisenpakket voor accepteren excuses slavernijverleden bekend

Eisenpakket voor accepteren excuses slavernijverleden bekend
Foto: Oliverdelahaye / Shutterstock.com

Belangengroepen hebben in een brief aan het kabinet hun eisen bekendgemaakt voor het accepteren van de excuses voor het slavernijverleden.

Het kabinet wil op 19 december namens de Nederlandse regering excuses aanbieden voor het slavernijverleden. De belangengroepen gaan hiermee alleen akkoord, mits een pakket aan eisen wordt ingewilligd. Zo moet er geld worden vrijgemaakt voor de nazaten van slavernijslachtoffers. Het gebruik van het woord ‘neger’ moet strafbaar worden en Zwarte Piet moet worden verboden.

De belangenorganisaties willen verder dat de binnenlandse schulden van de Caribische eilanden en Suriname worden kwijtgescholden en dat koning Willem-Alexander een toespraak houdt. Bohemian Rhapsody van Queen mag niet langer op de eerste plek van de Top 2000 staan. Premier Rutte moet in korte broek achteruit van het Oosterpark naar de Dam in Amsterdam kruipen. Het schilderij De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn moet diverser worden.

De klok van de Westertoren moet elke woensdagmiddag om half twee dertig keer slaan. Ananas mag niet meer worden verwerkt in warme gerechten, zoals pizza. Alle ministers en staatssecretarissen moeten vijftien minuten in een sauna bij minstens 60 graden Celsius verblijven. De zwaartekracht in de voormalige koloniën moet worden gehalveerd. Koning Willem-Alexander moet het Surinaamse volkslied zingen, achterstevoren en uit het hoofd. Blikjes cola in een six- of eightpack mogen niet meer met lijm aan elkaar geplakt worden. Er moet een andere manier gevonden worden om water om te zetten in stoom. Minister Hoekstra moet in een knielende houding zijn teennagels tonen.

De belangenorganisaties benadrukken dat het gaat om een voorlopige lijst. Het is mogelijk dat het eisenpakket nog wordt uitgebreid.

 
Deel dit artikel: