29 ℃
Kabinet volgt op 19 december

Basisschoolkinderen bieden excuses aan voor slavernijverleden

Basisschoolkinderen bieden excuses aan voor slavernijverleden
Foto: Michael Jung / Shutterstock.com

Het kabinet zal pas op 19 december excuses maken voor het Nederlandse slavernijverleden, maar de leerlingen van basisschool De Boterbloem waren vandaag al aan de beurt. Na een speciale geschiedenisles boden alle witte kinderen aan de gekleurde kinderen hun excuses aan.

De witte Luuk (7) staat met gebogen hoofd tegenover een gekleurd klasgenootje. “Het spijt me”, zegt hij zacht. Het meisje knikt. De twee omhelzen elkaar en gaan weer zitten. De hele klas applaudisseert.

“Het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren hoe ze sorry moeten zeggen voor hun door onderdrukking verkregen geprivilegieerde erfpositie”, zegt groepsleerkracht Relenia Pot. “In de tijd van de slavernij waren deze kinderen natuurlijk nog niet geboren, maar ze lopen vanwege hun kleur wel rond met een stukje restschuld van hun witte voorouders. Het is netjes om daarvoor sorry te zeggen tegen donkere klasgenootjes die vanwege hun kleur misschien afstammen van tot slaaf gemaakten.”

De gekleurde leerling Rosa (6) kreeg van alle zeventien witte klasgenootjes een handje en excuses. “Ik vond het heel lief”, zegt ze. “Vergeven kan ik ze niet. Daarvoor zit het te diep. Maar ik zie dit als een stap in de goede richting. Ik heb vandaag in ieder geval een stukje erkenning gekregen voor hetgeen mij is aangedaan. Willen jullie mijn squishy zien?”

 
Deel dit artikel: