Efteling gaat uitstoot Baron 1898 fors verminderen

Efteling gaat uitstoot Baron 1898 fors verminderen
Foto: Taras Kuziv / Shutterstock.com

De achtbaan Baron 1898 in attractiepark De Efteling moet volgend jaar de helft minder witte rook uitstoten. Het milieuvervuilende thema van de achtbaan past volgens het park niet meer in de huidige tijd.

In de tunnel van Baron 1898 hangt nu nog een dikke, witte rookwalm. Technische aanpassingen moeten ervoor zorgen dat de lucht rond de attractie binnen afzienbare tijd aanmerkelijk schoner is. “De achtbaan is gethematiseerd naar een Nederlandse goudmijn aan het einde van de 19e eeuw. De witte rook is een verwijzing naar de slechte lucht die in die tijd rond de mijnschachten hing. Tegenwoordig vinden we dergelijke milieuvervuiling niet meer acceptabel. Als attractiepark willen we vooral duurzaamheid uitstralen en daar passen geen grote rookwolken bij”, laat de Efteling weten.

De vergroening van Baron 1898 is onderdeel van het grotere plan om de attracties in de Efteling beter te laten aansluiten op de huidige samenleving. Zo heeft de attractie Droomvlucht inmiddels ook elfjes van kleur en is in de Fata Morgana een Hollandse melkveehouder geplaatst.

Over enkele jaren zal Baron 1898 een geheel ander thema krijgen, waarbij alle verwijzingen naar de vervuilende goudmijnindustrie zijn verdwenen. “De wereld verandert, het is een kwestie van aanpassen”, aldus de Efteling. “Je kunt je afvragen of een attractie waarin de zware goudmijnindustrie wordt geromantiseerd nog wel past in de huidige tijd. Plezier en milieuvervuilende chemische processen gaan nou eenmaal niet samen. We gaan dus ook nog eens kritisch kijken naar Het Meisje met de Zwavelstokjes.”

 
Deel dit artikel: