16 ℃

Eerste braakbevalling in Nederland

In het Utrechtse Diakonessenhuis is vanochtend een baby ter wereld gekomen via een braakbevalling. In plaats van een geboorte via de normale weg, werd het kindje door de moeder uitgekotst.

baby-bevalling-geboorte

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Molka

Moeder Ingrid Panneburgh (36) had vanmorgen de primeur. Haar dochter Bloem kwam als eerste baby van Nederland ter wereld via een braakbevalling. Gynaecoloog Barbara Kleistermann begeleidde de bijzondere geboorte. “Een braakbevalling is bedoeld voor moeders die niet via het normale geboortekanaal kunnen bevallen, bijvoorbeeld omdat het te nauw is”, legt de arts uit. “Er wordt een tijdelijke verbinding gemaakt tussen de baarmoeder en de slokdarm. Met muziek van Jan Smit worden vervolgens de braakneigingen opgewekt.”

Ingrid is dolgelukkig met haar baby. “Vanmorgen om tien uur begon ik te kokhalzen. Nauwelijks twee uur later lag Bloem in mijn armen. Alles verliep heel soepel, al had ik door het persen wel wat pijn aan mijn kaken.”

Volgens gynaecoloog Kleistermann kan de mond een goed alternatief zijn voor vrouwen die niet op de gebruikelijke manier kunnen bevallen. “In de toekomst is het misschien zelfs mogelijk om de bevruchting via de mond te laten plaatsvinden. Tot nu toe is dat niet gelukt, maar ik blijf oefenen.”

 
Deel dit artikel: