De Nederlandse regering zal op 18 december officieel excuses aanbieden aan Duitsland voor de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Nederlandse strijdkrachten pleegden tussen 1940 en 1945 diverse aanslagen op Duitse militairen.
De excuses van het kabinet maken deel uit van de excuusreeks waarmee Nederland vergeving zoekt voor gebeurtenissen in het verleden. Zo zal het kabinet volgende maand ook excuses aanbieden voor het Nederlandse slavernijverleden.
De Duitse bondskanselier Olaf Scholtz heeft inmiddels al aangegeven dat Duitsland de excuses voor het Nederlandse oorlogsverleden zal accepteren. “Nederland heeft fouten gemaakt die het Nederlandse kabinet onder ogen moet zien. Het is goed dat dat nu gebeurt”, zei Scholtz.
Scholtz verwees onder meer naar het bombardement op de Duitse stad Dresden in februari 1945, waaraan de toenmalige Nederlandse regering haar goedkeuring verleende. Bij het bombardement vielen destijds meer dan 25.000 slachtoffers.
De Duitse bondskanselier noemt de Nederlandse excuses ‘een historische wending en een eerste stap op weg naar herstelbetalingen’. “Geen enkel land kent een brandschoon verleden”, aldus Scholtz. “Wie flink graaft in de Duitse geschiedenis zou daar misschien ook zaken kunnen tegenkomen die naar de huidige maatstaven minder fraai zijn.”