Draaiorgels krijgen pinapparaat

Iedereen houdt van draaiorgels, maar toch lopen de opbrengsten van deze populaire straatinstrumenten terug. Dat komt doordat veel voorbijgangers tegenwoordig geen contact geld meer op zak hebben. Binnenkort is het mogelijk om de orgeldraaier met de pinpas te betalen.

Foto: Pietplaat / Flicr CC

Een draaiorgel in de straat is voor het winkelend publiek een echte verrassing. Iedereen wil tijdens een ontspannen winkelrondje verblijd worden met de snoeiharde klanken van Hollandse liedjes van vroeger. Vanzelfsprekend willen voorbijgangers niets liever dan geld geven om deze prachtige instrumenten in stand te houden en de hardwerkende orgelman zijn verdiende loon te geven.

Maar omdat steeds meer consumenten geen contant geld meer op zak hebben, loopt de omzet van de draaiorgelbranche al jaren terug. De Kring van Draaiorgelvrienden onderzoekt de mogelijkheid om de vervloekte herriemachines uit te rusten met een mobiele pinautomaat. Liefhebbers van draaiorgelmuziek hoeven straks alleen maar hun pinpas langs de draaimolen te houden.

“Een draaiorgel met een pinapparaat zou ik echt fijn vinden”, zegt de 25-jarige Mirena Hoflaan. “Zo’n orgelman staat de hele dag, zonder ook maar enig muzikaal talent, naast een hinderlijk opgestelde aanhangwagen met daarop een tetterend orgel dat door een motortje wordt aangedreven ongevraagd kutherrie te produceren, om mensen met een rammelend geldbakje psychisch onder druk te zetten en denkt op die manier een eerlijke boterham te verdienen. Het zou zonde zijn als dat verdwijnt.”

 
Deel dit artikel: