Frikandeldiscussie laait weer op: Is een frikandel nu wel of geen vlees?

Frikandeldiscussie laait weer op: Is een frikandel nu wel of geen vlees?
Foto: Flickr CC

UTRECHT - Met de start van de Nationale Week Zonder Vlees is de discussie over de frikandel weer opgelaaid. De frikandel is geen vlees en mag tijdens de Week Zonder Vlees dus gewoon gegeten worden, zeggen sommigen.

De Nationale Week Zonder Vlees ging maandagochtend van start. De bedoeling is dat Nederlanders een week lang geen vlees eten. Veel vlees eten veroorzaakt namelijk schade aan het milieu, uw gezondheid en uiteraard de dieren. Maar wat doen we deze week met de frikandel?

“Een frikandel is in principe geen vlees”, zegt voedingsdeskundige Elsbeth de Lange. “Geen enkel dier heeft van nature een frikandel. Kunt u bij een levende koe de frikandel aanwijzen? Nee, dat bedoel ik. Bovendien wordt een frikandel gemaakt van materiaal dat eigenlijk niets meer met vlees te maken heeft.”

“Een frikandel ‘vlees’ noemen gaat dan ook veel te ver”, aldus De Lange. “Luister dus niet naar die linkse milieugekkies die vinden dat je tijdens de Week Zonder Vlees geen frikandel mag eten. Straks gaan ze nog roepen dat kipnuggets ook vlees zijn. Wat blijft er dan in hemelsnaam nog over?”

 
Deel dit artikel: