19 ℃

Dierenorganen zeer geschikt voor mensen

Er is mogelijk een doorbraak op gebied van orgaandonatie. Dr. Theo Klassens ontdekte dat de organen van honden, katten en paarden matchen met het menselijk lichaam.

transplantatie-van-dierlijke-organen-mogelijkIn het verleden zijn er al enkele proeven gedaan met deze zogeheten xenotransplantatie. Zo was er in 1964 een experiment waarbij zes mensen een nier kregen van chimpansees. Deze patiënten overleden echter binnen korte tijd.

Orgaanhandelaar en amateurchirurg Theo Klassens vertelt: “Men richtte zich vroeger veel te veel op apen en varkens. Nu blijkt dat het veel simpeler kan. Dieren waar we dagelijks mee te maken hebben, blijken fantastische donoren.”

Dr. Klassens laat zijn werkplaats zien. “Ik fok de dieren zelf, maar ik haal ze ook uit asiels en van Marktplaats. Dit is de ruimte waar ik de organen verwijder. Deze gaan direct gekoeld naar het ziekenhuis. Nu nog voor onderzoek, maar hopelijk worden er binnenkort mensenlevens mee gered.”

Van honden zouden het hart, de dunne darm en de longen bruikbaar zijn, van paarden de lever, de nieren en de alvleesklier. Van katten kan alleen het hoornvlies worden gebruikt, maar Klassens verwacht juist daarmee de beste resultaten. “Deze patiënten zullen na de ingreep veel beter kunnen zien in het donker.”

 
Deel dit artikel: