Deense uitvinder Peter Madsen baalt dat hij onderzeeërs voor Nederlandse marine niet mag bouwen

Deense uitvinder Peter Madsen baalt dat hij onderzeeërs voor Nederlandse marine niet mag bouwen
Foto: Frumperino / Wiki Commons CC BY-SA 3.0

STORSTRøM - Vandaag viel de beslissing voor de bouw van vier onderzeeërs voor de Koninklijke Marine marine. Het leek voor de hand te liggen dat een combinatie van Saab met het Nederlandse Damen de order zou krijgen. Niets bleek minder waar, want de miljardorder gaat naar het Franse Naval.

Hoewel Damen de beste meeste kans leek te hebben, gaf ook de Deense uitvinder Peter Madsen een scherpe prijs op voor de onderzeeërs. Madsen maakt al decennia onderzeeërs voor burgerdoeleinden en leek een serieuze kanshebber. “Ik voelde eigenlijk al vanaf het begin dat men mij niet echt mag. Ik had in een persoonlijke brief enkele medewerksters van Defensie en enkele journalistes uitgenodigd voor een proefvaart op mijn onderzeeër. Maar ik heb zelfs niet eens antwoord gekregen van die arrogante mensen.”

Zonder overleg met Madsen koos Defensie voor de Franse onderzeeërs in plaats van de door hem ontworpen UC3 Nautilus.

Volgens Madsen had de overheid in ieder geval de moeite moeten nemen om op zijn offerte te reageren: “Het functioneert daar gewoon niet. Het wordt tijd dat er koppen gaan rollen. Mijn schepen hebben de beste rompen.”

 
Deel dit artikel: