FVD teleurgesteld nu Nederland kiest voor Franse in plaats van Russische onderzeeërs

FVD teleurgesteld nu Nederland kiest voor Franse in plaats van Russische onderzeeërs
Foto: Kuleshov Oleg / Shutterstock.com

DEN HAAG - Forum voor Democratie heeft Kamervragen gesteld over de Nederlandse order voor vier peperdure Franse onderzeeërs. Fractieleider Thierry Baudet wil weten waarom Nederland niet heeft gekozen voor de meer geavanceerde boten van het Russische bedrijf Sevmash.

Het Franse bedrijf Naval kreeg deze week van het Nederlandse kabinet de opdracht voor de bouw van vier nieuwe onderzeeërs. Het gaat om een order van maar liefst 4 tot 6 miljard euro. De keuze voor de Franse onderzeeboten is tegen het zere been van Forum voor Democratie. Partijleider Thierry Baudet wil dat de opdracht alsnog gaat naar de Russische scheepsbouwer Sevmash.

“De onderzeeërs van de Russische Borei-klasse zijn veel geavanceerder dan de Franse schepen. Daarnaast zijn de Russische onderzeeërs aantrekkelijker geprijsd. Nederland had vier Borei-onderzeeërs kunnen kopen voor omgerekend 2,8 miljard euro. Veel geld, maar aanzienlijk goedkoper dan de 4 tot 6 miljard voor de Franse boten. Waarom Nederland er dan tóch voor kiest om met de Fransen in zee te gaan, is mij een compleet raadsel”, aldus Baudet.

Baudet verwacht overigens niet dat de kwestie ten koste gaat van zijn relatie met de Russen, die volgens de FVD-leider nog altijd uitstekend is.

 
Deel dit artikel: