Code oranje vanwege extreme hitte

Beeld: Storyblocks
Het KNMI heeft code oranje afgegeven vanwege de extreme hitte. Vooral in het midden en zuiden van ons land wordt het zeer warm.

Plaatselijk kan de temperatuur oplopen tot tegen de 40 graden. Volgens het KNMI is dat duidelijk een temperatuur die past bij code oranje. Weerbureau MeteoScience kiest voor een andere kleur. “Bij ons gaat de weerwaarschuwing juist van code oranje naar code lichtbruin”, legt weerman Thomas Indra uit. “Hoewel, lichtbruin… het is meer een soort geelbruin.”

Weerbureau NMWI noemt de waarschuwing van MeteoScience ongeloofwaardig. “Bij code geelbruin denk je aan winter. Dat is niet realistisch”, zegt woordvoerder Bram Jillinks. “Als je nu code geelbruin gaat afgeven, heb je geen flauw idee waar je mee bezig bent. Wij houden het op kaki, maar dan een lichte tint.”

Hulpverleners moesten op diverse plaatsen al in actie komen. Zo schoten agenten in Meppel een oververhitte goudvis te hulp. Onder meer in Rotterdam werden boetes uitgedeeld, omdat mensen zich niet aan het Nationaal Hitteplan hielden.

 
Deel dit artikel: