17 ℃

Boer Erik: “Anticonceptie voor koeien is dé oplossing voor het stikstofprobleem”

Boer Erik: “Anticonceptie voor koeien is dé oplossing voor het stikstofprobleem”
Foto: HQuality / Shutterstock.com

Wetenschappers en het kabinet zijn het erover eens: de veestapel moet kleiner. Maar boeren sputteren tegen. Ze willen niet stoppen met hun boerenbedrijf en dat is best begrijpelijk. Veehouder Erik Hoesch vond de oplossing. Zijn koeien krijgen anticonceptie.

“Als je weet hoeveel koeien er jaarlijks geboren worden, dan snap je direct het probleem”, zegt Erik. “Een gemiddelde koe in ons land wordt elk jaar zwanger. Elk jaar! Ik snap heus wel dat ook dieren een kinderwens hebben, maar koeien slaan er compleet in door.”

De oplossing is volgens Erik simpel, maar doeltreffend: “Vier jaar geleden ben ik al begonnen met anticonceptie voor mijn koeien. Dat werkt fantastisch. Sinds ze de pil slikken, is geen enkele koe meer zwanger geworden. Er hoeft geen koe te worden onteigend, er hoeft niemand naar de slacht. Na een jaar of 20 gaan koeien vanzelf dood. En omdat mijn koeien geen nageslacht hebben, wordt mijn veestapel dan vanzelf kleiner. Dat betekent, op termijn, minder stikstof en ammoniak.”

Erik is verbaasd dat niet meer veehouders hun koeien anticonceptie geven: “Op mijn bedrijf werkt het fantastisch. Trouwens, het werkt niet alleen voor de koeien. Het kabinet wil uiteindelijk ook minder boeren. Ook daar kun je met anticonceptie voor zorgen.”

 
Deel dit artikel: