24 ℃
Toch geen wapenleverantie:

Biden: “Israël gaat nieuwe F-35’s alleen gebruiken voor recreatieve doeleinden”

Biden: “Israël gaat nieuwe F-35’s alleen gebruiken voor recreatieve doeleinden”
Foto: Arkadiy Yarmolenko / Muhammad Aamir Sumsum / Shutterstock.com

WASHINGTON - Geruststellende woorden van de Amerikaanse president Biden over de levering van vijfentwintig nieuwe F-35 straaljagers aan Israël. De Israëlische premier Netanyahu heeft beloofd dat de toestellen alleen zullen worden gebruikt voor recreatieve doeleinden.

De Verenigde Staten gaan toch extra F-35’s leveren aan Israël, ondanks een eerdere belofte om dat niet te doen. Na de bloedige bombardementen van Israël op Palestijnse burgers, zei Biden dat hij voorlopig geen nieuwe wapens meer zou gaan leveren. “Uiteraard houd ik mij aan mijn woord”, verzekerde Biden. “Het gaat dit keer namelijk om F-35’s die uitsluitend gebruikt worden voor recreatieve doeleinden. Dat heeft Netanyahu mij zelf beloofd.”

Israël wordt daarmee het eerste land dat F-35’s gaat inzetten voor recreatieve doeleinden. Om wat voor activiteiten het precies gaat, weet Biden niet: “Zo ver heb ik niet doorgevraagd. Ik denk dat ze de vliegtuigen willen gebruiken voor rondvluchten en vliegshows. Dat soort dingen. Leuke straaljageractiviteiten voor de mensen. Daar gaan wij niet flauw over doen.”

 
Deel dit artikel: