23 ℃

Bezuinigingen op onderwijs: Visserslatijn mogelijk geschrapt uit vakkenpakket

Bezuinigingen op onderwijs: Visserslatijn mogelijk geschrapt uit vakkenpakket
Jeroen Meuwsen Fotografie / Shutterstock.com / Nieuwspaal

DEN HAAG - In het onderwijs wordt gevreesd voor de plannen van het nieuwe kabinet. Nu de bewindspersonen van het kabinet-Schoof zijn beëdigd en het debat over de regeringsverklaring in volle gang is, komen de negatieve veranderingen ook ter sprake. Onderwijsminister Eppo Bruins heeft flinke bezuinigingen aangekondigd.

Als de plannen van het kabinet doorgaan, komen er langstudeerboetes en worden schoolmaaltijden voortaan niet meer door de overheid betaald. Daarnaast wordt het onderwijsaanbod versoberd. Zo wil het nieuwe kabinet de opleiding Visserslatijn schrappen.

Minister Eppo Bruins zegt hierover het volgende: “Visserslatijn is geen gangbare taal meer. Vroeger was het van essentieel belang dat scholieren leerden pochen over visvangsten, maar dat is uit de tijd. De visserij is maar een schimp van wat het geweest is, dus we moeten inzien dat er ook geen vraag meer is naar vangstchargering.”

Foto: Erik AJV / Shutterstock.com

Aan boord van vissersboten zoals deze wordt nog altijd Visserslatijn gesproken.

Vanuit gemeenten als Urk en Yerseke wordt fel gereageerd op de maatregel. Burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal betreurt het voornemen: “Visserslatijn zit in ons DNA. Wat door andere mensen als opschepperij wordt gezien, is in onze gemeente een onmisbare manier van communiceren.”

Kleuterleidster Marjan de Gou bevestigt dit: “Wanneer een kind in mijn klas vertelt dat zijn vader een ton per jaar verdient, dan haal ik daar de helft al vanaf. Andere kinderen doen dat ook, dus kun je gewoon normaal communiceren. Verder is Visserslatijn een internationaal erkende taal. Als je die gaat schrappen, kan straks niemand elkaar nog verstaan. Onze nieuwe minister van Visserij is nota bene Femke Wiersma. Zij is nu al niet te verstaan.”

 
Deel dit artikel: