17 ℃

Ajax speelt wedstrijd tegen Getafe met mondkapjes

Foto: MDI / Shutterstock.com

Ajax is goed voorbereid op de wedstrijd tegen Getafe, donderdag in de Johan Cruijff Arena. In verband met het coronavirus was het even onzeker of de wedstrijd kan doorgaan. Dat kan, maar voor de zekerheid speelt de selectie wel met mondkapjes. Dat melden bronnen rond de club.

Omdat het coronavirus inmiddels ook in Spanje is uitgebroken, is de kans groot dat de spelers van Getafe het virus meenemen naar Nederland. Viroloog Eric Stammelhuis spreekt daarom van een verstandige beslissing. “We weten dat het coronavirus door lichaamsvocht wordt overgedragen en je staat toch met 22 zwetende mannen op dat veld. Dan kun je niet voorzichtig genoeg zijn”, aldus de viroloog.

Volgens de arts kunnen de voetballers veel doen om besmetting te voorkomen: “Als zo’n Getafe-jongen plotseling moet niezen, kunnen druppeltjes speeksel wel twee meter ver komen. Voor Ajax is het dus belangrijk om voldoende afstand te houden. Vermijd elk fysiek contact, zelfs als dat betekent dat je de bal verliest. En natuurlijk niet zoenen. Veiligheid staat voorop.”

Het is niet de eerste keer dat Ajax met mondkapjes speelt. Dat gebeurde ook al in de wedstrijd tegen Willem II op 5 maart 1981, toen een van de Tilburgse spelers chlamydia had opgelopen.

 
Deel dit artikel: