DEN HAAG - Nederland lijkt nu echt klaar met de goulashkroket. Het gerecht dat ooit als ‘de smaak van avontuur’ werd gepromoot, is nu vooral een smaak van verdeeldheid. De goulashkroket, ooit het symbool van exotische snackdurf, stuit op steeds meer weerstand in de samenleving.
Critici stellen dat de snack niet alleen een gevaar is voor de volksgezondheid, maar ook voor de goede smaak. De regering overweegt maatregelen, waaronder een accijns op de kroket met de discutabele vulling. “Laten we eerlijk zijn”, zegt minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Fleur Agema. “Niemand koopt een goulashkroket omdat die lekker is. Het is een daad van rebellie of onbegrip. Mensen die dit eten, tarten niet alleen hun smaakpapillen, maar ook de normen van een beschaafde snackcultuur.”
De actiegroep Normaal Snackgedrag Nu heeft de aanval geopend op de goulashkroket. “Het is een gotspe dat dit nog verkocht wordt”, briest voorzitter Sandra Bitter. “Het is gewoon vlees in een slappe saus, maar dan zonder enige liefde of respect voor de consument. Wie dit bestelt, kiest actief voor middelmatigheid, en dat moet stoppen.”
Kroketshaming
De weerstand is zelfs zo groot dat er in diverse steden al ‘kroketshaming’ is waargenomen. “Ik stond laatst met een goulashkroket op de markt”, vertelt Rob V. (26) uit Rotterdam. “Mensen keken me aan alsof ik een misdaad had begaan. Ik werd uitgescholden voor ‘stoofschandvlek’. Toen pas realiseerde ik me waar ik mee bezig was. Ik ben gelijk gestopt.”
Kabinet overweegt maatregelen
Met een extra accijns kan de overheid de consumptie van goulashkroketten ontmoedigen. “Als we de prijs met minstens 30 procent verhogen zullen mensen zich bedenken en alsnog voor een normale kroket kiezen”, hoopt staatssecretaris van Financiën Tjebbe van Oostenbruggen. “Daarnaast overwegen we waarschuwingen op de verpakking, zoals ‘Culinair teleurstellend’ of ‘Eet dit alleen als je écht niets anders kunt vinden’.”
Een verbod gaat volgens de kroketlobby te ver. “Goulash is een stukje culinair erfgoed dat in de 10e eeuw al werd gegeten door Hongaarse schaapsherders en in de loop der eeuwen is geëvolueerd tot een kroket”, zegt woordvoerder Koos Vättig van de Nederlandse Federatie van Frituurspecialisten (NFF), die de goulashkroket met een charmeoffensief probeert te redden. “Juridisch kun je er weinig mee. We leven in een democratie, en mensen moeten zelf mogen bepalen of ze dit willen eten. Ook al is het fout. Heel fout.”