12 ℃

Nederland besluit Olympische Spelen met slechts 34 medailles: “Dit kan niet zonder gevolgen blijven”

Nederland besluit Olympische Spelen met slechts 34 medailles: “Dit kan niet zonder gevolgen blijven”
Foto: Paolo Bona / Shutterstock.com

PARIJS - Het is nog niet duidelijk welke straf de Olympische sporters tegemoet kunnen zien als ze zijn teruggekeerd uit Parijs. Nederland behaalde bij de Olympische Spelen slechts 34 medailles.

Vijftien keer goud, zeven keer zilver en twaalf keer brons. Dat is de magere opbrengst van de Nederlandse ploeg bij de Olympische Spelen in Parijs. De buit, 34 medailles in totaal, is heel wat minder dan de 36 medailles die Nederland bij de Olympische Spelen van 2021 in Tokio binnenhaalde. De matige medailleoogst van dit jaar staat ook in schril contrast met het aantal medailles bij de Spelen in Rio (2016) en Londen (2012) bij elkaar opgeteld.

Volgens sportverslaggever Rierd van Duyken wachten de Nederlandse Olympiërs in ieder geval harde sancties: “Dit kan natuurlijk niet zonder gevolgen blijven. IOC*NSF moet hier iets mee. Je kunt denken aan een financiële straf, zoals het halveren van de subsidie. Ik kan me ook voorstellen dat IOC*NSF alle gemaakte kosten op de sporters gaat verhalen.”

Toch heeft Van Duyken nog een beetje respect voor de Nederlandse Olympiërs: “Ze stappen gewoon op het vliegtuig. Dat je met maar 34 medailles thuis durft te komen, getuigt wel van lef.”

 
Deel dit artikel: