14 ℃

Professionele variant tikkertje wordt nieuwe discipline bij Olympische Spelen 2028

Professionele variant tikkertje wordt nieuwe discipline bij Olympische Spelen 2028
Foto: Bodrumsurf / Shutterstock.com

PARIJS - Nu de Olympische Spelen in Parijs erop zitten, is het Internationaal Olympisch Comité (IOC) al volop bezig met de voorbereidingen voor de Spelen over vier jaar in Los Angeles. Zo werd vandaag duidelijk dat het IOC besloten heeft om op nadrukkelijk verzoek van de Verenigde Staten de sport ticker om te dopen tot een Olympische discipline. Ticker is in ons land beter bekend als tikkertje.

Het IOC is steeds op zoek naar nieuwe sporten om de Olympische Spelen actueel te houden. Zo werd dit jaar het dansspel ‘breaking’ gepromoveerd tot Olympische sport. Ook ticker zal over vier jaar in Olympisch verband worden beoefend.

“In principe voldoet tikkertje aan alle criteria die wij stellen aan een nieuwe deelnemende sport”, laat een woordvoerder van het IOC weten. “Tikkertje doen is universeel, verbindend en razend populair onder alle leeftijdsgroepen. Bovendien vraagt tikkertje om diverse sportieve capaciteiten, denk aan uithoudingsvermogen, ontwijkvaardigheden en een verfijnde tiktechniek. Van zowel de tikker als degene die getikt moet worden vergt dat het nodige atletisch vermogen. In feite wordt er topsport bedreven.”

Daarnaast is de woordvoerder te spreken over de heldere spelregels van tikkertje: “Het concept van tikkertje is niet zo ingewikkeld, dus dat is prettig voor de kijkers. Ook gaat het IOC zich nog beraden over de duur van een tikkerwedstrijd evenals de bijbehorende puntentoekenning. Naast de één-tegen-twintig-variant zal er ook worden gespeeld met kleinere één-tegen-vijf-teams, zodat steeds duidelijk is wie ‘m is.”

 
Deel dit artikel: