12 ℃

Schoonspringer Erik Kozijns (42) pleit voor meer diversiteit bij de Olympische Spelen

Schoonspringer Erik Kozijns (42) pleit voor meer diversiteit bij de Olympische Spelen
Foto: Nieuwspaal

MEPPEL - Tot zijn teleurstelling werd Erik Kozijns niet geselecteerd voor de Olympische Spelen in Parijs. De 42-jarige schoonspringer uit Meppel vermoedt dat dat iets te maken heeft met zijn figuur. Hij pleit dan ook voor meer diversiteit bij de Olympische Spelen.

“Als je kijkt naar de sporters die namens Nederland meedoen aan de Olympische Spelen, dan valt op dat ze allemaal een atletisch figuur hebben. Allemaal hebben ze van die afgetrainde, gespierde lichamen en geen grammetje vet. Maar dat is niet hoe normale mensen eruit zien”, zegt Kozijns.

“Waarom moeten schoonspringers altijd knappe jongedames en gespierde knullen zijn?”, vraagt hij hardop. “Je geeft daarmee een verkeerd signaal af. Jongeren die naar de Olympische Spelen kijken, krijgen zo een totaal onrealistisch mensbeeld en kunnen daardoor erg onzeker over hun eigen lichaam worden.”

Als het aan Kozijns ligt, worden ook sporters met een andere lichaamsbouw toegelaten tot TeamNL “Ik vind dat de Nederlandse Olympische ploeg een representatieve afspiegeling van de samenleving moet zijn. TeamNL heet niet voor niets zo. Er moet dus ook plaats zijn voor sporters met een wat stevigere bouw, of een klein buikje, zoals ik. Je bent mooi zoals je bent, zeg ik altijd tegen mezelf.”

 
Deel dit artikel: