12 ℃

Lage goudprijs hindert Nederlandse Olympiërs: “Medaille momenteel niet zo interessant”

Lage goudprijs hindert Nederlandse Olympiërs: “Medaille momenteel niet zo interessant”
Foto: Andrey Vyrodov / Shutterstock.com

PARIJS - TeamNL heeft nog steeds geen gouden medaille gewonnen bij de Olympische Spelen in Parijs. Volgens sportverslaggever Rierd van Duyken heeft dat alles te maken met de gedaalde goudprijs, waardoor het winnen van een medaille momenteel niet zo interessant meer is.

Sommige critici stellen dat matige sportieve prestaties ten grondslag liggen aan de lege medaillespiegel van TeamNL, maar dat blijkt niet het geval. De Nederlandse sporters kunnen maar moeilijk de motivatie vinden voor het winnen van een gouden medaille vanwege de gedaalde prijs van het edelmetaal. Goud is momenteel zo’n 5% minder waard dan bij de start van de Olympische Spelen.

“De actuele goudprijs zou eigenlijk geen rol moeten spelen, maar in hun achterhoofd zijn de sporters daar natuurlijk wel mee bezig”, zegt sportverslaggever Rierd van Duyken vanuit Parijs.  “Als Olympische sporter maak je altijd een kosten-baten-analyse. Het behalen van een gouden medaille vraagt een extra inspanning en op dit moment is dat gewoon niet rendabel.”

Een kilo goud heeft momenteel een waarde van bijna 71.000 euro. Verwacht wordt dat de Nederlandse sporters bij een goudprijs vanaf 80.000 euro per kilo beter zullen gaan presteren.

 
Deel dit artikel: