14 ℃

Olympische zwemmers mogen toch niet de Seine in: “Rivier is nu net eindelijk schoon”

Video: Nieuwspaal

PARIJS - Vlak voor de officiële start van de Olympische Spelen in Parijs hebben de Olympische zwemmers te horen gekregen dat hun openwaterwedstrijden toch niet zullen plaatsvinden in de Seine. Parijse bestuurders hebben het Internationaal Olympisch Comité (IOC) laten weten dat het zonde zou zijn als de rivier na zo’n grondige en langdurige schoonmaak meteen weer vies zou worden gemaakt.

Anne Hidalgo, de burgemeester van Parijs, legt uit hoe dit besluit tot stand is gekomen: “Na intern overleg realiseerden wij ons opeens dat het toelaten van openwaterzwemmers in de Seine in feite een vorm van kapitaalvernietiging is. Vergeet niet dat wij als stad miljarden hebben geïnvesteerd om de rivier weer schoon te krijgen. Een rivier die voornamelijk door menselijk toedoen hartstikke smerig was. Als er nu weer in gezwommen zou worden, dan zijn we over een paar weken weer terug bij af.”

Hidalgo reageert verbolgen als ze wordt herinnerd aan het feit dat ze onlangs zelf een duik nam in de Seine: “Mijn duik had louter een verkennende functie om in te schatten hoe de waterkwaliteit ervoor stond. Mede daardoor ben ik gaan twijfelen aan de Seine als geschikt strijdtoneel voor het openwaterzwemmen. De Olympische zwemmers willen de Seine in om een medaille te veroveren. Het kan niet anders dan dat deze prestatiegerichtheid samengaat met zweet en speeksel. Dan zeg ik: getverderrie, dat moeten we als stad niet laten gebeuren.”

 
Deel dit artikel: