Het Openbaar Ministerie stelt een onderzoek in naar onnodige oorlogshandelingen door het Nederlandse leger in mei 1940. Volgens het OM had Nederland zich veel sneller kunnen overgeven aan de Duitsers.
Het onderzoek volgt op de uitspraak van de rechtbank in Den Haag over een bombardement tijdens de missie in Afghanistan. Volgens de rechter was het bombardement door Nederlandse F-16’s op het Afghaanse dorp Chora onrechtmatig. De uitspraak is voor het OM reden om ook nog eens kritisch te kijken naar andere Nederlandse oorlogshandelingen, te beginnen in mei 1940.
“Nederland kreeg van de Duitsers al op 10 mei 1940 het verzoek tot overgave. Toch moest er eerst een Duits bombardement op Rotterdam plaatsvinden voordat Nederland capituleerde. Als Nederland gewoon al op dag één met de witte vlag had gezwaaid, was er niets aan de hand geweest. Maar omdat Nederland zo lang treuzelde, hadden de Duitsers geen keus. Dat mogen we de toenmalige Nederlandse regering best aanrekenen.”
Ook andere Nederlandse oorlogshandelingen worden door Justitie nog eens kritisch bekeken. Zo werd in juni 1943 een Duitse onderzeeër door Nederlandse strijdkrachten tot zinken gebracht. De vraag is of dat mocht. Mogelijk heeft Duitsland alsnog recht op een schadevergoeding.