17 ℃

ZZP’ers met corona gaan gewoon naar hun werk

Foto: Wavebreakmedia / Shutterstock.com

Nu het coronavirus zich snel verspreidt over Nederland, zijn veel Nederlanders bang voor besmetting op het werk of in openbare ruimtes. Mensen met symptomen wordt aangeraden zich volledig af te zonderen om besmetting te voorkomen. Ook bij vermoeden of twijfel moet men zich ziek melden. Maar niet iedereen houdt zich hieraan.

Er blijkt nu dat diverse coronapatienten die als ZZP’er werken gewoon naar hun werk gaan. Zelfstandig schilder Fred B. uit Z., die verder anoniem wil blijven, lijdt al een poosje aan corona. Toch bevindt hij zich elke dag onder de mensen. “Het is lekker makkelijk praten voor mensen die gewoon thuis blijven en doorbetaald krijgen. Als je in loondienst bent en je meldt je ziek, ben je daarvoor verzekerd”, legt hij uit. “Ik krijg niet betaald als ik ziek ben, dus al die dagen thuis zitten kost me enorm veel geld.”

Zijn opdrachtgevers vragen weleens naar zijn welzijn, omdat de symptomen niet te verbergen zijn. “Dan zeg ik gewoon dat ik een beetje grieperig ben. En dan lieg ik niet eens, want per slot van rekening is corona eigenlijk gewoon een soort griepje. En als ze beginnen over dat mondkapje, zeg ik gewoon dat dat voor de verfdamp is.”

B. moet het gesprek even onderbreken vanwege een enorme hoestbui die hij in zijn arm uitrochelt. “Zie je: netjes in de elleboog,” vervolgt hij. “Dan kan er in feite niks gebeuren.”

 
Deel dit artikel: