18 ℃

Zwitserse Garde claimt succesvolle proeflancering intercontinentale ballistische raket

Zwitserse Garde claimt succesvolle proeflancering intercontinentale ballistische raket
Foto: LeStudio / Galina Savina / Shutterstock.com

ROME - De Zwitserse Garde heeft zondagochtend een langeafstandsraket gelanceerd vanaf het Sint-Pietersplein. De pontificale bewakingseenheid noemt de proeflancering een succes.

De Matteüs II-raket kan zowel conventionele als nucleaire ladingen vervoeren en heeft een bereik van ruim 6.000 kilometer. Het is de eerste ballistische raket die door de Zwitserse Garde is ontwikkeld.

Beelden van de proeflancering werden via het katholieke persbureau Vaticana openbaar gemaakt. Hiermee lijkt de Zwitserse Garde te willen aantonen dat de garde niet slechts een folkloristisch relikwie is, maar wel degelijk beschikt over professionele bewapening.

De Zwitserse Garde zegt in beginsel geen voorstander te zijn van een nucleaire wapenwedloop, maar “in het licht van de geopolitieke ontwikkelingen niet anders te kunnen”.

De Verenigde Staten hebben de raketproef scherp veroordeeld en de Amerikaanse aartsbisschop Wilton Gregory op het matje geroepen. Volgens president Biden zit de wereld “niet te wachten op nog een godvrezende kernmacht”.

 
Deel dit artikel: