21 ℃

Zwembaden zetten verkleuringsmiddel in tegen urine

Wat ooit begon als een broodje-aapverhaal wordt nu werkelijkheid. Zwembaden gaan een urine-indicator inzetten. Het middel zorgt ervoor dat zwembadplassers niet meer onopvallend hun urine in het bad kunnen laten lopen. De urine kleurt direct donkerpaars. Hierop zal verwijdering uit het zwembad volgen en een boete van 150 euro.

zwembaden-zetten-verkleuringsmiddel-in-tegen-urineNu de zomer in volle hevigheid is aangebroken, gaan mensen massaal naar zwembaden voor verkoeling en waterpret. Kopzorgen voor zwembadhouders. “Vooral ’s zomers zitten onze filters dagelijks verstopt. Mensen verliezen onbewust van alles. Denk aan haren, slijm, huidschilfers, korsten, ontlasting, (menstruatie)bloed, nagels. Eigenlijk alles wat aan en in een lichaam zit”, zegt beheerder Hans Visscher van het Zeldertse Bosbad. “Maar het ergst zijn de mensen die alles expres laten lopen. Ze gebruiken het zwembad gewoon als urinoir. Ze denken dat de chloor het wel reinigt. Dat is niet prettig voor de andere bezoekers.”

Visscher is erg blij met de indicator. Hij hoopt met het middel veel onhygiënische zwemmers te kunnen betrappen. “Op gewone zwemmiddagen zal het aantal paarse vlekken wel meevallen, maar ik verwacht dat tijdens de seniorenochtenden en het peuterzwemmen veel mensen door de mand vallen.”

 
Deel dit artikel: