Ook zwartwerker Johan stond op de zwarte lijst van de Belastingdienst: “Ze willen constant geld zien”

Foto: Fotodrobik / Shutterstock.com

De Belastingdienst heeft jarenlang op illegale wijze gebruikgemaakt van een zwarte lijst. Op de lijst stonden 270.000 personen die verdacht werden van fraude. Ook de 51-jarige zwartwerker Johan de Blijck stond op de zwarte lijst.

Met de zwarte lijst, de zogenoemde Fraude Signalering Voorziening (FSV), maakte Belastingdienst inbreuk op de privacywet. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens. Zwartwerker Johan de Blijck ontving zelfs blauwe enveloppen op zijn huisadres.

“In 2014 ben ik voor mezelf begonnen. De zaken gingen goed, ik haalde veel klussen binnen. Meer dan de helft van mijn inkomsten gaf ik steeds netjes op aan de Belastingdienst”, vertelt Johan.

Maandenlang hoorde Johan niets van de Belastingdienst, tot hij in maart 2015 een brief kreeg: “Ik moest nog inkomstenbelasting betalen over twee ton winst. Dat kan helemaal niet, want ik had die winst nooit opgegeven aan de Belastingdienst. Ook zou ik nog btw moeten afdragen, terwijl ik mijn klanten helemaal nooit btw in rekening breng. Hun verhaal rammelde aan alle kanten.”

Een paar maanden later meldde de Belastingdienst zich opnieuw bij Johan. “Ze wilden motorrijtuigenbelasting van me hebben. Ook dat klopte niet, want mijn bus bestaat officieel niet eens. Bovendien gebruik ik hem alleen zakelijk. De Belastingdienst stapelde fout op fout.”

Nog steeds ontvangt Johan brieven, aanmaningen en dwangbevelen van de Belastingdienst, maar wat hem betreft is het klaar: “Een half jaar geleden heb ik gebeld met de BelastingTelefoon. Toen heb ik duidelijk gezegd dat ik nooit meer iets met de Belastingdienst te maken wil hebben.”

 
Deel dit artikel: