13 ℃

Zwarte Pieten-discussie voortaan hele jaar door

De discussie over het wel of niet verbieden van Zwarte Piet wordt voortaan het hele jaar door gevoerd. Dit jaar kwam de discussie pas in mei op gang. “Dan ben je eigenlijk al te laat”, zegt organisator Stanley Braafsuiker.

nu-kunnen-we-wel-stoppen-met-Zwarte-PietDe Zwarte Pieten-discussie laaide op door het vertrek van acteurs Erik van Muiswinkel (“Hoofdpiet”) en Jochem Myjer (“Pietje Paniek”) bij het Sinterklaasjournaal. “Erg flauw dat ze daar nu pas mee komen”, vindt Braafsuiker. “We zitten nog maar zeven maanden voor het Sinterklaasfeest. Er is amper nog tijd om een fatsoenlijke discussie te voeren.”

Nu de Zwarte Pieten-discussie pas in mei begint, is het nog maar de vraag of het Sinterklaasfeest op tijd geregeld kan worden. “Er moeten discriminatieclaims worden onderzocht, demonstraties worden georganiseerd en extra politiebeveiliging worden aangevraagd. Daar moet je niet pas in mei mee aan komen”, aldus Braafsuiker.

In overleg met omroep NTR en de landelijke Sinterklaascomités is besloten om de gebruikelijke zomerstop in de Zwarte Piet-discussie te schrappen. “Er is dan genoeg tijd voor eventuele rechtszaken”, legt Braafsuiker uit. “Direct na 5 december beginnen wij aan de discussie voor volgend jaar.”

 
Deel dit artikel: